La nivel european, conform unor statistici, din 116 unicorni cu capital de risc, doar 4 sunt întreprinderi ce au rezultat din mediul universitar. 10 dintre cele mai promițătoare spin off-uri universitare din ecosistemul european au șanse de a se dezvolta fulminant în următorii ani.

Din fericire, necesitatea de a încuraja inovarea este un aspect pe care universitățile europene îl iau din ce în ce mai mult în considerare și, în ciuda unui început lent, există deja povești de succes.

Voliro –  cu sediul la Zurich, a dezvoltat roboți zburători avansați utilizați pentru inspectarea infrastructurilor critice învechite, cum ar fi poduri, silozuri, rezervoare de depozitare, corpuri de nave și conducte. În mod tradițional, aceste zone sunt adesea zone greu accesibile și expun oamenii la niveluri ridicate de risc, cum ar fi căderea de la înălțime sau intrarea în spații închise. Compania, care a fost înființată de ETH Zurich, a obținut anul trecut o rundă de lansare de aproximativ 1,9 milioane de euro, condusă de Alpana Ventures, cu participarea BackBone Ventures, Zürcher Kantonalbank și a unui grup de ,,Swiss Angels” foarte importanți.

Echopoint medical –  o companie care provine de la University College London. Înființat în 2018, acest startup medtech îmbunătățește semnificativ acuratețea tratamentelor actuale pentru bolile de inimă, economisind costurile cu asistența medicală și prevenind operațiile inutile pentru pacienții care ar putea fi tratați cu medicamente. În 2020, echipa a strâns 3,5 milioane de euro pentru a dezvolta o tehnologie de detecție optică, ajutând medicii și pacienții cu boli de inimă să navigheze în această ,,zonă gri” în care necesitatea unui tratament este neclară.

Earlysight –  spin-off al EPFL, cu sediul la Geneva, a încheiat recent o rundă de finanțare de pornire de aproximativ 2,7 milioane de euro. Înființată în 2019, Earlysight a dezvoltat un dispozitiv medical care poate observa bolile retiniene în stadii incipiente, cum ar fi glaucomul și retinopatia diabetică, pentru a face din detectarea și tratamentul precoce o realitate. Compania va utiliza finanțarea pentru a se dezvolta rapid și pentru a-și comercializa tehnologia.

Dimpora –  cu sediul la Zurich,este o întreprindere din cadrul ETH Zurich care creează textile de exterior complet biodegradabile. Cu misiunea de a proteja pasionații de activități în aer liber fără a afecta mediul înconjurător, Dimpora a obținut recent o finanțare de 1,9 milioane de euro pentru a continua să producă textile ecologice pentru exterior care să le permită utilizatorilor să se bucure pe deplin și în mod responsabil de natură.

thingsTHINKING – Înființată în 2017, thingsTHINKING este un spin-off al Institutului de Tehnologie din Karlsruhe. Acest startup de inteligență artificială, deeptech, a creat o platformă inovatoare numită Semantha, care utilizează abordări de ultimă oră, de procesare a limbajului natural, pentru a îmbunătăți experiența clienților și pentru a se adapta la sarcini nevăzute. În acest an, echipa a strâns o rundă de finanțare impresionantă de 4,5 milioane de euro, condusă de Earlybird și de un grup renumit de investitori de tip Angel, pentru a-și spori avantajul tehnologic și pentru a ajunge mai repede pe piață, sprijinindu-și în același timp partenerii internaționali, precum Amazon Web Services (AWS) și Microsoft.

VitreaLab – o filială a unei universități austriece VitreaLab este un start-up în domeniul fotonicii, modelat de ingineri de top. Inspirat de tehnologia cuantică, VitreaLab oferă soluții optice integrate, de la iluminat simplu la produse de afișare vizionare. Echipa a obținut recent o rundă de finanțare de șapte cifre pentru a crește eficiența și luminozitatea ecranelor de smartphone. Cu toate acestea, ei speră să abordeze obiective și mai ambițioase, cum ar fi ecranele holografice, în viitorul apropiat.

LatticeFlow – În ciuda progreselor și a anilor de cercetare, soluțiile de inteligență artificială se pot comporta imprevizibil și nu sunt fiabile atunci când sunt implementate în scenarii din viața reală. Start-up-ul elvețian LatticeFlow încearcă să schimbe acest lucru. Înființată în 2020, aceștia dau posibilitatea organizațiilor să construiască și să implementeze o inteligență artificială robustă pe care o pot înțelege și în care pot avea încredere. Anul trecut, echipa LatticeFlow a strâns o rundă de finanțare de aproximativ 2,3 milioane de euro, condusă de btov și Global Founders Capital, și intenționează să folosească finanțarea pentru a continua să sprijine întreprinderile să își evalueze și să își îmbunătățească modelele și seturile de date AI.

Hedera-22 – cu sediul în Belgia, dezvoltă o strategie inovatoare pentru a accelera și îmbunătăți descoperirea de noi biomolecule utile pentru medicina umană și pentru agroindustrie. O societate derivată de la Uliège, compania a strâns recent 1 milion de euro într-o rundă condusă de Globachem, o companie agrochimică internațională, deținută de o familie. Koen Quaghebeur, directorul general al Globachem, a menționat: ,,Ambele companii au fost înființate în urma unui contract de producție: Hedera-22  va produce molecule pentru întregul sector agro, dar și pentru sectorul farmaceutic. Credem că acest tip de companii este cu siguranță necesar în aceste vremuri în schimbare rapidă.”

Axiles Bionics –  are misiunea de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor amputate prin dezvoltarea celei mai noi generații de proteze robotizate pentru gleznă și picior. După 10 ani de cercetări în domeniul roboticii avansate și al biomecanicii umane, această companie din Bruxelles, înființată de Universitatea Liberă din Bruxelles, dezvoltă AMP-Foot pentru amputații membrelor inferioare, care urmărește să îmbunătățească mersul și postura naturală în timpul activităților zilnice. În 2019, compania a finalizat cu succes o rundă de finanțare impresionantă de 2,4 milioane de euro din seria A pentru a continua să construiască viitorul protezelor pentru membrele inferioare.

Phononic Vibes –  introduce o nouă tehnologie brevetată în domeniul controlului și izolării zgomotului, cu o abordare de economie circulară. Spin-off-ul Politecnico di Milano proiectează meta-materiale cu proprietăți noi și de neegalat pentru industrii de utilizare precum cea a construcțiilor. În 2020, startup-ul a încheiat o rundă de finanțare de 2,3 milioane de euro pentru a investi în dezvoltarea de produse, pentru a-și extinde portofoliul de clienți și pentru a mări echipa.

Sursa, EU-Startups.com.