Competiția Eurovision de inovație în fintech, Open Banking Hackathon, care a avut loc în perioada 26 septembrie – 30 septembrie 2022, a reunit forțe impresionante din ecosistemul industriei financiare din Europa Centrală și de Est.
Peste 45 de fintech-uri din toată Europa s-au înscris pentru a se alătura celei de-a patra ediții din acest an a Open Banking Hackathon – CEE Edition 2022. După o analiză atentă, 15 echipe din Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România, Ucraina, Croația, Grecia și Spania au fost selectate pentru a lua parte la hackathonul care a avut loc între 26 și 30 septembrie.
După 4 zile de proiectare și programare a soluțiilor, cele mai bune 7 proiecte au fost alese pentru a merge în etapa finală – Grand Finale Demo Night Gala: Am I Poor – Slovacia, Coinscrap Finance – Spania, EVE Innovations – România, Fincoro – Ucraina, OPA Wallet – Grecia, Virtual CFO – Slovacia.
Evenimentul a avut loc în format hibrid pe 30 septembrie, fiind transmis în direct dintr-o locație financiară emblematică – seiful fostei bănci Marmorosch din București.
După o analiză atentă, cei 15 membri ai juriului – reprezentând Google Cloud, Banca Națională a României, Banca Comercială Română, OTP Bank, firma de avocatură CMS, Capex.com, LaunchHub, Movens Capital, Day One Capital, Inovo VC, Innovation Capital, TechAngels, InnovX, Rofin.tech – au decis câștigătorii:
- Marele Câștigător care a primit 3000 de euro cash pentru a-și dezvolta în continuare proiectul, 2000 de euro în servicii juridice de la CSM și fast track în cadrul Fintech Hack Global Dev Slam din cadrul Emirates NBD, este Fincoro din Ucraina, echipă care dezvoltă un sistem independent de gestionare a revendicărilor care conectează toți participanții într-un singur loc;
- Premiul Google Cloud, un voucher 5.000 Google Cloud Platform a mers la Virtual CFO din Slovacia, un startup fondat de o echipă de la Tatra Bank care construiește o soluție de consultanță automatizată care ajută IMM-urile să își gestioneze eficient finanțele;
- Premiul Proof of Concept Partnership prin care se continuă dezvoltarea produsului alături de echipa Finqware a mers către echipa OPA Wallet din Grecia, un startup fondat de studenți, care folosește tehnologia open banking pentru a vizualiza soldurile conturilor și tranzacțiilor.
Pentru a adăuga și mai multă semnificație Hackathon-ului Open Banking, pe 27 septembrie, experți din ecosistemul financiar – Christine Mai – Policy Officer, Comisia Europeană; Isabela Ibraim – Omnichanel Lead, OTP Bank; Tudor Tomescu – Head of Project Management, Capex.com; Charles Kerrigan – Partener, CMS UK; Katalin Horvath – Senior Counsel, CMS Budapest și Cosmin Cosma – CEO și Co-fondator Finqware, s-au reunit online pentru “Open Banking in CEE” Roundtable” să discute despre cum s-a dezvoltat open banking-ul în Europa Centrală și de Est în ultimii trei ani și spre ce se îndreaptă.
„Nu avem încă o piață unică pentru finanțarea digitală și aceasta este ceea ce Comisia Europeană încearcă să remedieze. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, ci se iau măsuri”, a declarat Christine Mai – Policy Officer la Comisia Europeană. Potrivit acesteia, „Comisia Europeană a introdus legi și legislație referitoare la plățile instantanee pentru a doua jumătate a acestui an. Aceste inițiative ajută la consolidarea industriei noastre financiare, punând clientul pe primul loc”.
Marea finală și gala de premiere pentru Open Banking Hackathon CEE Edition 2022 pot fi vizionate online pe Facebook și pe site-ul www.openbankinghackathon.com