Cala, un start-up francez care folosește robotica avansată pentru a face mese de înaltă calitate accesibile tuturor, a anunțat o investiție de 5,5 milioane de euro, condusă de BACKED VC. Alți investitori care participă la runda sunt Possible Ventures, Kima Ventures, Quiet Ventures și Acequia Capital. Noul capital va fi folosit pentru extinderea lanțului de restaurante complet autonome din Franța și pentru a explora noi locații în Europa.

Cala a construit primul restaurant de paste complet robotizat din lume. Tânăra companie a creat un robot de făcut paste pentru a găti în mod autonom mese accesibile, nutritive, durabile și delicioase și pentru a transforma costul și experiența de a lua masa la fast-casual. Înființată în 2017 de către studenți ingineri, ideea companiei a pornit de la propriile lor experiențe în care au constatat că este greu să mănânce mâncare de bună calitate și convenabilă cu un buget de student și de la convingerea că tehnologia deține răspunsul.

Ideea a pornit de la necesitatea unui grup de studenți de a avea acces la hrană calitativă, la un preț redus: ,,Ca studenți, eram frustrați de costurile și de lipsa de mese sănătoase disponibile pentru noi. Prin cercetările noastre, și conduși de propriile noastre stomacuri, am putut vedea că industria serviciilor de alimentație publică este stricată. În fast-food, marja de profit scăzută înseamnă că este imposibil să folosești ingrediente de calitate superioară. Ne-am dat seama că, dacă am putea automatiza pregătirea meselor, am putea crește rapid numărul de mese produse și am putea îmbunătăți situația economică. Am decis să ne concentrăm pe paste, deoarece acestea pot fi personalizate și am putea, de asemenea, să reducem numărul de mese care includ carne, oferind clienților mâncare delicioasă, mai durabilă, mai sănătoasă și mai accesibilă. Am construit și am iterat pe robotul nostru, iar bucătăria noastră autonomă poate acum să facă 400 de feluri de paste într-o oră.” a menționat Ylan Richard, co-fondator și CEO al Cala.

Cala a fost construită de co-fondatorii Ylan Richard, un fost student la inginerie care a renunțat la universitate la vârsta de 19 ani pentru a se ocupa de construirea Cala; Julien Drago, care și-a aprofundat expertiza în domeniul producției în timp ce lucra la un makerspace; și Nicolas Barboni, care a construit anterior un startup de turism înainte de a-l vinde unui concurent. Printre primii susținători ai Cala se numără The Family, investitorul angel Jerome Tafani, CEO al Burger King France și investitorul angel Thibaud Elziere, fondator al Fotolia și eFounders. Până în prezent, compania a strâns 6,5 milioane de euro, după o investiție de pre-seminere de 1 milion de euro în 2019.

Cea mai recentă investiție va fi utilizată de Cala pentru a extinde numărul de locații ale restaurantelor pe care le deține în Franța. Echipa de 24 de persoane cu sediul la Paris explorează mai multe locații de restaurante din Europa și face angajări în cadrul echipelor sale de inginerie, produse și operațiuni.

La începutul anului 2021, primul restaurant Cala s-a deschis în arondismentul cinci din Paris. Clienții comandă mâncare prin intermediul unui terminal din restaurant și selectează tipul de paste și sosul pe care îl doresc. Robotul pregătește apoi comanda și este în întregime vizibil pentru clienții din restaurant. Cala este, de asemenea, disponibil prin intermediul aplicațiilor de livrare, inclusiv UberEats și Deliveroo, care reprezintă în prezent 95% din activitatea sa. De când a început, Cala a pregătit 25.000 de mese, iar valoarea brută a mărfii (GMV) crește cu 92% de la o lună la alta.

Andre de Haes, partener fondator la BACKED VC, a adăugat: ,,Credem că Ylan și echipa Cala pot transforma experiența europeană de luat masa fast-casual. Ei au talentul brut: este remarcabil să vezi o echipă de tineri de 23 de ani executând în acest ritm. Cala nu numai că a construit roboți extrem de avansați de fabricare a pastelor, dar au și talentul de branding care ar trebui să facă din Cala un nume de uz casnic. Cala profită de tendințele majore: cererea tot mai mare de alimente sănătoase la prețuri accesibile, schimbările economice ale comerțului cu amănuntul de pe străzile mari și acceptarea tot mai mare a roboticii avansate în viața de zi cu zi. Dovada este în paste – primul magazin are ratinguri remarcabile.”

Jerome Tafani, investitor înger în Cala și CEO al Burger King France, a declarat: ,,Sunt incredibil de mândru că am investit în echipa Cala și că o susțin. Ei deschid un nou drum în industria fast-food. Tehnologia este o componentă uriașă pentru a face mese sănătoase, accesibile și durabile, pentru o nouă călătorie a clienților concepută pentru viitoarele moduri de a mânca.”

Sursa: EU-Startups.