Carmen Neacșu, fost jurnalist pe teme economice, și-a descoperit pasiunea pentru turism încă din copilărie, când cutreiera țara împreună cu părinții. Dorința de a scrie despre turismul din România a venit treptat, odată cu explorarea diverselor teme din cadrul specializării sale. A fost doar un pas până la dedicarea aproape completă pasiunii de a scrie, în noua postură de blogger.

,,Povestea consilierturism.ro a început să prindă contur când mi-am dat seama cât de intense erau reacțiile pozitive și ce mare era interesul pentru articolele mele pe turism. Colegi și cititori îmi cereau sfatul privind anumite servicii sau destinații. Iar eu, dacă nu cunoșteam subiectul îndeajuns de bine, mă documentam temeinic, special pentru ei. Era, la acea vreme, o evidentă lipsă de informații esențiale. Așa mi-a vent ideea a strânge la un loc toate acele informații dobândite de mine, pe o platformă accesibilă non-stop tuturor celor interesați.”

Cititorii consilierturism.ro sunt educați, informați și curioși conform Google Analytics

Articolele care ajung să fie publicate sunt atent create pentru a oferi cititorilor conținut real, de calitate și sustenabil. În ce privește modul în care alege subiectele, Carmen Neacșu menționează: ,,Trebuie în primul rând să fie interesant și util pentru segmentul nostru de public. Îndrăznesc să spun că ai noștri cititori sunt mai informați decât ai altora, pentru că subiectele abordate de noi sunt tratate mai profund. Cititorii consilierturism.ro conform Google Analytics, sunt educați, informați și curioși să afle cât mai multe nu doar despre turism și ci despre istorie, artă, arhitectură, filme și gastronomie. Ideea de bază a consilierturism.ro este acea a informațiilor verificate personal sau de ghizi de turism cu experiență. Atunci când nu o putem face personal, pentru că lumea aceasta e atât de mare, ne documentăm din cele mai credibile surse.”

Consilierturism.ro este un blog care oferă originalitate, transparență și onestitate față de cititori. Atunci când dezvăluie detaliile unei călătorii, experiența jurnalistului din spatele site-ului oferă o privire de ansamblu asupra întregii experiențe. ,,Mă transpun cumva în locul cititorilor pasionați de călătorii, de artă și istorie, gastronomie și de tot ceea ce este frumos și mă întreb ce subiect e interesant pentru ei. Oamenii vor experiențe deosebite, cumva își construiesc amintirile plăcute în momentul când aleg o anume destinație de vacanță. Așa că se inspiră de la cei care au curajul să-și exprime sentimentele și părerile online, căutând experiențe cel puțin la fel de interesante precum cele despre care au citit.”

Aplicațiile digitale sunt esențiale în pregătirea  unei călătorii

Tehnologia este nelipsită în activitatea de turism, și după cum relatează și Carmen Neacșu, aceasta te poate ajuta atât în organizarea unei călătorii cât și pe parcursul ei.

,,Există aplicații potrivite înainte de a pleca în vacanță sau în diferite călătorii, pe care le utilizez pentru a mă documenta cât mai bine. Unele mă însoțesc și în timpul călătoriei. Înainte de plecare sunt utile booking.com, kiwi.com pentru zboruri și cazări. Ajută și tripit.com la configurrea și organizarea călătoriei dar și recenziile de pe tripadvisor.com. În download și-au făcut loc de cinste și culturetrip, waze, flightradar, XE Currency converter. Esențiale sunt și google maps și uneori chiar și google translation, ca să nu mai vorbesc de WhattsApp sau Uber, care te ajută să fii în siguranță și conectat permanent. Pentru economii la cazare, există hopper și hoteltonight. Mereu apar aplicații noi, sunt dispusă să le testez, dar acestora le-am rămas fidelă.”

Ultima perioadă a adus schimbări extrem de rapide în modul de a călători, motiv pentru care este indicat ca turiștii să aibă în vedere și aplicații care oferă alerte de călătorie în timp real, precum https://reopen.europa.eu/en și cele care conțin prognoze meteo constant actualizate.

Optimizarea SEO și programele de securitate sunt nelipsite din activitatea unui blogger. Un instrument foarte util este Google Analytics, care oferă date demografice, de conținut și de trafic în timp real și nu numai. Tehnologia este un suport esențial și în a menține legătura cu publicul pe rețelele sociale, din ce în ce mai numeros, menționează Carmen Neacșu.

Turismul în contextul digitalizării

Momentul actual surprinde turismul într-o perioadă de schimbare accelerată, când se dezvoltă comunicarea mai eficientă și se observă o înclinație tot mai mare către nevoile călătorilor. Tehnologia este cu siguranță un stimulent puternic în direcția dezvoltării experiențelor turistice, este de părere Carmen Neacșu: ,,Se comunică mai repede și probabil mai bine cu publicul cu ajutorul noilor tehnologii. Sper că turismul se va “democratiza” și mai mult cu ajutorul noilor aplicații tech. Deja putem “călători” VR în locuri greu tangibile, comunica în diferite limbi pe care nu le cunoaștem de fapt, cu ajutorul diverselor aplicații. Destinațiile de masă” probabil că își vor reveni total, dar turismul de nișă va înflori, mai ales pentru cei care știu să se adapteze și să inoveze. Viitorul ne va rezerva nouă, călătorilor pasionați, multe surprize plăcute, dar cuvântul de bază va rămâne cel al experiențelor.Cu cât mai inedite cu atât mai dorite.”

Planurile pentru dezvoltarea platformei consilierturism.ro au integrate în mod cert componenta tehnologică prin dorința de crearea unei aplicații multifuncționale. ,,Aplicația consilierturism.ro cu funcții de rezervare a zborurilor, hotelurilor, restaurantelor este un proiect în curs de dezvoltare”, menționează creatoarea site-ului.