Dr. Ștefan Busnatu, Coordonatorul Centrului de Inovaţie și eHealth, UMFCDHackaton4Health e spațiul unde mediul academic și partenerii privați colaborează la dezvoltarea unor soluții care merită să fie luate în considerare pentru a fi integrate într-un ecosistem.

Aflat la cea de-a 5-a ediție, Hackaton4Health, cel mai mare hackathon pe teme de sănătate din România va reuni și anul acesta pasionați de tehnologie, antreprenori, reprezentanți ai autorităților și profesioniști din domeniul sănătății. Pe 12 octombrie, la ora 18:00, are loc un webinar de informare cu privire la aspectele importante din cadrul acestui proiect ce va fi transmis live pe pagina de FB a Centrului de Inovație și e-Health (https://www.facebook.com/CieHUMFCD)

„Mă bucură foarte mult că și anul acesta vom putea împreună cu sprijinul celor de la Johnson&Johnson să organizăm cea de-a cincea ediție a hackaton-ului Hack4Health 2021, ce va avea loc în perioada 22-24 octombrie. Cel mai important lucru de punctat este că ne va aduce premii mai consistente decât cele pe care le-am avut anul trecut”, arată unul dintre mentorii acestui eveniment, dr. Ștefan Busnatu, Prodecan și Coordonatorul Centrului de Inovaţie și eHealth, UMFCD București.

„Oricât de multă inițiativă sau dorință ai avea, dacă nu ai conexiuni și susținere financiară de foarte multe ori te împotmolești la începutul drumului. De aceea, partenerii de la Johnson&Johnson au venit cu un sprijin financiar dublu față de anul trecut, oferind 3 premii de 10.000 de dolari pentru primele trei cele mai bun proiecte care vor participa la această ediție”, explică dr. Ștefan Busnatu.

Pe de altă parte, această ediție propune o rețea de mentori foarte bogată, care îi va ajuta pe tinerii inovatori din echipele participante în a-și construi, în a-și rafina propunerile și proiectele pe care le au, pentru a fi prezentate la finalul ediției în fața juriului.

Evenimentul este adresat tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, care au o echipă sau pot participa individual, dacă au capacitatea deplină de a acoperi atât partea medicală, componenta de informatică, dar și celelalte componente conexe necesare pentru proiect. Important pentru cei interesați este să acceseze site-ul https://hackathon4health.umfcd.ro/ pentru a se înregistra. Pe lângă vârsta, o altă condiție este ca participanții să vină cu o idee de proiect care să se alinieze la temele care sunt prezente și postate pe site-ul evenimentului.

Dr. Ștefan Busnatu precizează că, din cauza pandemiei, evenimentul se va desfășura în format online. Astfel, echipele se vor întâlni pe o platformă construită de compania  Johnson&Johnson pentru eveniment, vor interacționa cu organizatorii și cu mentorii, pentru dezvoltarea proiectelor. Hackathon-ul va începe pe 22 octombrie, urmând ca deschiderea oficială să fie pe data de 23 octombrie. Pe 24 octombrie se va da stop hacking, se va efectua evaluarea proiectelor și ulterior juriul va decide care sunt cei 3 mari câștigători.

Dr. Ștefan Busnatu spune că a păstrat legătura cu membrii echipelor câștigătoare de la edițiile anterioare. Pentru că vorbeam de importanța competențelor, în măsura în care au pierdut o parte din competențele care erau vitale în construirea proiectului, avem echipe care s-au dezbinat. Una din echipele câștigătoare a progresat destul de mult, a reușit să își finalizeze componenta de software iar în momentul actual sunt la componenta de hardware și practic sunt capabili să modeleze niște orteze având ca țintă susținerea recuperării ortopedice, recuperarea locomotorie a pacienților. Lucrurile merg într-o direcție bună și cred că mentorii, conexiunile care au fost realizate cu ajutorul partenerilor din proiect și susținerea financiară i-au ajutat în a-și dezvolta proiectul.

L-am întrebat pe dr. Ștefan Busnatu ce impact speră că va avea Hackaton4Health asupra studenților, dar mai ales asupra sistemului de sănătate. Ne dorim să catalizăm acest proces pentru că avem tineri, și nu doar tineri, în țara asta care își doresc să schimbe ceva în societate. Domeniul sănătății este un domeniu care este plin de probleme și – pe de o parte este un lucru rău, pentru că stai și vezi că sunt extrem de multe lucruri care nu funcționează – pe de altă parte, pentru optimiști și în ochii inovatorilor poate să devină ceva bun, pentru că ei au capacitatea să schimbe ceva, să găsească soluții. Componentele care relaționează cu sănătatea digitală sunt extrem de importante în contextul actual, deoarece avem un acces la servicii medicale extrem de limitat, din cauza pandemiei. Oamenii se tem, poate nu sunt suficienți de informați și atunci vehiculul electronic ar putea să fie o soluție pentru a putea acoperi și acest deficit pe care îl avem la nivelul societății”, menționează coordonatorul CieH.

O parte din temele care vor participa în cadrul acestei ediții au legătură cu pandemia de Covid-19, organizatorii propunându-și să provoace tinerii să vină cu idei pentru a ajuta în rezolvarea acestei probleme. “Vorbeam despre o alianță din zona academică și cea privată care deja ajunge la cel de-al doilea an, care sperăm noi să se permanentizeze, să atragem atenția și autorităților că universitatea împreună cu parteneri privați colaborează la dezvoltarea unor soluții care merită să fie luate în considerare pentru a fi  integrate într-un ecosistem. Dacă vorbim despre realitate, vorbim despre una în care noi dezvoltăm, dar trebuie să mai avem și unde să  aplicăm pentru ceea ce dezvoltăm. Prin creșterea magnitudinii evenimentului, prin validitatea și dezvoltarea ideilor, vom ajunge să îi convingem pe tot mai mulți să le ia în considerare, să vină alături de noi și să dea o mână de ajutor la implementarea și transferul acestor soluții în viața reală”, conchide Dr. Ștefan Busnatu.