O echipă de studenţi a Facultăţii de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Bucureşti a câştigat locul I cu proiectul „Tire2Tire” la cea de-a X-a ediţie a competiţiei internaţionale de inventică „Atos IT Challenge”, devansând echipele Germaniei şi Franţei, informează un comunicat al instituţiei de învăţământ superior.

Echipa câştigătoare i-a avut în componenţă pe studenţii Teodora Moraru, Ionuţ-Gabriel Oţelea şi Tania Bacale, cărora li s-au alăturat, în urmă cu şase luni, Robert Lică şi Cristian Pătru, iar îndrumători au fost conf. univ. dr. ing. Daniel Rosner şi conf. univ. dr. ing. Iuliu Vasilescu.

„Tire2Tire” este un dispozitiv hardware care îi ajută pe şoferii de camioane să verifice şi să monitorizeze automat starea anvelopelor, reducând astfel cantitatea de combustibil utilizată şi minimizând emisiile de carbon ale vehiculelor.

Potrivit comunicatului citat, prototipul propus de echipa română a pornit sub forma unei camere de adâncime montată în pământ peste care treceau maşinile, verificându-se astfel parametrii fiecărei anvelope. După luni de dezvoltare, dispozitivul a devenit un adevărat robot mobil, capabil să se plimbe printre roţile vehiculelor şi să scaneze cu ajutorul unor senzori şi lasere fiecare roată. Totul în doar câteva minute, fără pic de efort sau intervenţie umană, în timp ce şoferul alimentează.

„Printr-o monitorizare riguroasă şi constantă a uzurii şi presiunii anvelopelor, tinerii sunt convinşi că pot contribui decisiv la reducerea consumului de carburant şi implicit la diminuarea amprentei de carbon, dar şi la realizarea de economii pentru şoferi şi, mai ales, pentru companiile specializate în transport ce îşi doresc menţinerea unei rate de profit sustenabile. Mai mult, verificările continue sunt singura metodă de a evita accidentele produse de starea inadecvată a anvelopelor, motiv pentru care echipa consideră că în viitor vor colabora strâns şi cu autorităţile pentru impunerea reglementărilor legale referitoare la condiţiile de utilizare ale acestora”, precizează sursa citată.

„Echipa ‘Tire2Tire’ s-a evidenţiat destul de timpuriu în cadrul colaborării noastre, care a început la Innovation Labs, programul pentru pre-accelerarea start-up-urilor IT iniţiat în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. La Innovation Labs, noi identificăm anual studenţi cu potenţial antreprenorial din cadrul mai multor facultăţi ale universităţii şi îi ajutăm să ducă idei dintr-un stadiu incipient până la acela al unui produs care poate fi demonstrat în faţa unor investitori, dar şi a unor jurii, precum cel din cadrul competiţiei ‘Atos IT Challenge’. Eu, în particular, am avut plăcerea de a oferi mentorat echipei, iar energia creativă şi imaginaţia lor non-conformistă m-au convins că au un potenţial mare de creştere şi că reprezintă o adiţie valoroasă la ecosistemul antreprenorial inovativ românesc şi regional. Mă bucur că juriul ‘Atos IT Challenge’ a împărtăşit această evaluare şi le -a recunoscut meritele prin acordarea premiului I. Nu în ultimul rând, reuşita tinerilor studenţi reprezintă şi o recunoaştere a valorii comunităţii universitare din cadrul UPB, dar şi, mai general, a comunităţii academice româneşti„ a declarat conf. univ. dr. ing. Daniel Rosner.

Echipa Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UPB a primit ca premiu o finanţare de 10.000 de euro pentru a-şi dezvolta în continuare start-up-ul. Între timp, în contextul creat de participarea echipei la competiţia „Atos IT Challenge” şi de prezenţa echipei în cadrul programului Innovation Labs (accelerator de start-up-uri de tech din mediul universitar, cu prezenţă naţională, coordonat din cadrul UPB) – echipa a atras şi primul client din zona industrială – compania TSG – alături de care, şi cu sprijinul cărora, echipa realizează o versiune pentru utilizarea în cadrul parcurilor auto de transport cu camioane.

În competiţie s-au înscris peste 144 de echipe, dintre care 14 au prezentat prototipurile lor tehnice în faţa juriului de experţi din compania Atos, iar trei echipe au fost selectate în marea finală.

Pe locurile II şi III în clasamentul finalei s-au clasat echipele reprezentante ale Fh Sudwestfahlen, Germania, şi Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Franţa. Competiţia s-a derulat în format exclusiv online, în perioada noiembrie 2020-iulie 2021.

Vineri, începând cu ora 11,00, în Clădirea Campus, Sala C101 a Universităţii Politehnica din Bucureşti va avea loc festivitatea de premiere a studenţilor politehnişti, în prezenţa rectorului UPB, Mihnea Costoiu, a reprezentanţilor Ambasadei Franţei la Bucureşti, a multor personalităţi din mediul economic şi academic, precum şi a reprezentanţilor companiei Atos, organizatoarea competiţiei.

Cea de-a X-a ediţie a „Atos IT Challenge” a avut anul acesta cu tema „How can digital decarbonize non-digital”. AGERPRES