First steps in AI 2021 a desfășurat în iunie cea de a doua ediție, în cadrul căreia absolvenții de liceu sau studii de licentă și master au aflat informații importante cu privire la curriculă, inițiative sau proiecte cu focus pe inteligență artificială în mod direct de la profesorii universitari ce le pot fi mentori în viitor.

Invitații acestui eveniment au fost reprezentanți ai mediului academic de la Facultatea de Informatică şi Matematică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi alături de cei de la Facultatea Automatică şi Calculatoare, respectiv Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi. Webminarul a fost deschis tuturor pasionaților de AI care doresc să înceapă studiul sau să continue să studieze inteligența artificială în cadrul unuia dintre programele academice disponibile la Iași.

Reprezentanții fiecărei facultăți au adus în atenție, în cadrul discuțiilor, programele accesibile, la nivel de licență, master și doctorat  ce au legătură directă cu domeniul inteligenței artificiale.

,,Pentru comunitate, First steps in AI este un eveniment cu o însemnătate aparte, având alături profesori din cadrul Universității „A.I.Cuza” și a Universității Tehnice „Gh. Asachi” implicați în inițiative din zona inteligenței artificiale, care au acceptat invitația de a participa și vorbi despre activitatea lor, cursurile și programele pe care le coordonează. Pentru cei care au participat la meetup, experiența a fost foarte utilă, conectându-se cu mediul academic și obținând o reconfirmare că oricine este pasionat de AI și dorește să învețe mai multe, are la dispoziție mai multe opțiuni, indiferent de programul de studii”, a menționat organizatorul acestui eveniment, Eugen Bușoiu. 

Facultatea de Informatică 

Conferențiar Mihaela Breabăn din cadrul Facultății de Informatică Iași a menționat faptul că studenții din cadrul facultății au oportunitatea să lucreze cu baze de date actualizate, să dezvolte programarea competitivă, algoritmi pe grafuri, rețele neuronale cât și să aprofundeze cursurile modulare de inteligență artificială special concepute pentru aceștia. De asemenea, pun la dispoziția studenților cursuri suport de AI ce au în vedere teme precum proiectarea jocurilor, interacțiunea om-calculator cât și programarea Python.

,, Anul acesta am introdus un nou curs – de realități mixte – ce are în vedere procesarea de sunet, imagine cât și interacțiune cu utilizatorul, într-un mod cât mai natural”, menționează dr. Adrian Iftene, decan al Facultății de Informatică.

Masterul din cadrul Facultății de Informatică este structurat în două categorii, profesional și cercetare. Iar în această zonă, facultatea vine cu încă o noutate, și anume filiera de Inteligență artificială și optimizare, care înlocuiește un alt master relativ asemănător. În ce privește masterul de cercetare, aici studenții  își aleg un îndrumător cu ajutorul căruia realizează un pan de învățare, pe care îl urmează pe parcursul celor doi ani.

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației

Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” Iași a fost reprezentată de către profesorul Iulian Ciocoiu, care a enunțat domeniile de activitate precum electronică aplicată, telecomunicații și  microelectronică, ultima specializare fiind posibil de urmat doar în Iași și București. De asemenea, s-a adus în atenție faptul că studenții universității sunt angrenați în numeroase proiecte europene, ce au în vedere coagularea unor colective care să lucreze pe teme de interes comun, cu diverse universități și companii private.

Domeniul de licență din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației are în vedere familiarizarea studenților cu elemente specifice de AI, aplicații aferente domeniului, cursuri de matematică și programare, sisteme de prelucrare numerică de semnal, prelucrare de imagine și inginerie biomedicală, cât și pregătirea acestora pentru dezvoltarea de inteligență artificială în cadrul masterului și doctoratului.

,,Deși asistăm în zilele noastre la o adevărată explozie în ce privește noutățile și aplicațiile din acest domeniu, care poate da o premisă greșită asupra ușurinței cu care se pot găsi informații, mai ales în cazul resurselor cu caracter tutorial, trebuie să fim în continuare atenți asupra modului de învățare. Înțelegerea profundă a aspectelor teoretice care stau în spatele unor aplicații din această categorie nu este deloc simplă iar rezultatele nu pot fi cele așteptate doar prin accesarea informațiilor într-o manieră superficială”, este de părere profesorul Iulian Ciocoiu.

Facultatea de Automatică și Calculatoare

,,La momentul actual există un interes deosebit pentru dezvoltarea de sisteme inteligente care vor să atingă nivelul de inteligență a creierului și bineînțeles să îl și depășească. În viitor vom merge cu plăcere la muncă deoarece sarcinile neplăcute, repetitive, vor fi preluate de roboți.  Dezvoltarea de AI duce la implementarea de roboți care vor dezvolta capacitățile oamenilor”, menționează Mircea Hulea, reprezentantul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Gheorghe Asachi, Iași.

În cadrul facultății, studenții vor beneficia de cursuri specializate în inteligență artificială, învățare automată, procesare de imagine, interacțiunea om-calculator, dezvoltarea de rețele neuronale.

De asemenea aceștia au oportunitatea de a se dezvolta în cadrul unor proiecte precum echilibrul roboților, configurarea sistemului de stabilitatea al dronelor cât și sisteme de vedere artificială. Se studiază în mod constant și la evoluția tehnicilor AI pentru detectarea și recunoașterea persoanelor. Proiectele desfășurate au în vedere și modelarea rețelelor neuronale biologice – implementarea în hardware și software a unor neuroni care modelează fiziologia neuronilor naturali – și, controlul unei joncțiuni robotice folosind rețele neuronale.

Facultatea oferă oportunități de studii în afara României prin intermediul burselor speciale, colaborări cu numeroase companii din domeniu, precum Amazon, Continental sau Bitdefender dar și prin implicarea proiectelor în programul Innovation Labs.

Facultatea de Matematică

Marius Apetrii, lector doctor în cadrul Facultății de Matematică, evidențiază faptul că oferta de studii propusă de facultate oferă ghidarea primilor pași în domeniul inteligenței artificiale. De asemenea, cursurile pentru master sunt realizate în așa manieră încât să asigure cunoștințele necesare pentru studenții care vin de la specializări care nu s-au intersectat cu domeniul inteligenței artificiale.

Printre cursurile puse la dispoziție de facultate se numără cel de inteligență artificială, care acordă o atenție deosebită algoritmilor de învățare automată și mașinilor cu vectori, cel de rețele neuronale artificiale, ce este direcționat în zona de studiere a rețelelor unidirecționale, recurente cât și convulționale,  cât și cursul de modele matematice pentru data mining explică modelele matematice care stau la baza tehnicilor de extragere și clasificare atunci când avem de lucru cu colecții foarte mari de date.