În perioada aceasta, 24-27 noiembrie, are loc cea mai importantă inițiativă direcționată către sănătate ce reunește mediul academic, sectorul public și privat din România,  Hackathon — medicină de urgență, situații de urgență și reziliență.

Inovarea în sistemul de sănătate din România se bazează pe îmbunătățirea accesului către servicii medicale, monitorizarea publicului susceptibil la schimbările de conduită medicală și medierea raportului situației urgență pacient. Avansarea digitală a sistemului de sănătate are ca urmare o mai bună înțelegere a pacientului și conturarea unui mediu mai facil pentru personalul medical responsabil de situațiile de urgență.

“Inovarea în sistemul medical este una dintre cele mai importante aspecte ale modernizării accesului către servicii medicale de înaltă calitate și mediere a procesului de intervenție de urgență. Necesitatea unei astfel de mobilizări digitale a devenit mult mai pregnantă, mai ales în situația pandemică actuale. ” a declarat Nassim ABU RJALA, reprezentant Romania Tech Nation.

În perioada 26-27 Noiembrie, Centrul de Inovare în Sănătate HIVE al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca în colaborare cu  Romania Tech Nation, cel mai important start-up de digitalizare a României,  și  Banca Comercială Română (BCR), Atos Romania și SARTISS, organizează primul Hackathon online de anvergură națională care se adresează experților în medicină și tehnologia informației din România.

Hackathonul este conceput ca un eveniment de 4 zile, începând cu doua zile de training, 24-25 Noiembrie, și continuând cu cele 2 zile de competiție. Primele doua training-uri au abordat temele inovării în sănătate și a modului de funcționare a sistemului de urgențe iar al treilea a fost conceput pentru a contribui la înțelegerea practică a modului de prezentare a ideii de proiect: de la a spune o poveste într-o manieră creativă până la a convinge publicul și potențialii investitori de valoarea ideii prezentate. 

“Împreună cu partenerii noștri, Romania Tech Nation, BCR, Atos Romania și SARTISS, organizăm acest eveniment atât pentru a inspira experți din diferite domenii (medicină, inovare, eHealth etc.) pentru a răspunde provocărilor situațiilor de urgență, cât și pentru a propune soluții reale la problemele reale ridicate de către beneficiari- DSU, SMURD. Această competiție între echipele inovatoare încurajează inclusiv o nouă etapă în progresul domeniului inovării în sănătate și cel mai important, este primul Hackathon organizat între mediul academic(Universitatea Babes Bolyai), sectorul public(DSU\SMURD) si cel privat (România Tech Nation, cea mai mare inițiativă a mediului privat pe tech) ” a declarat Prof. Răzvan CHERECHEȘ , directorul Centrului pentru Inovație în Sănătate HIVE.

Hackathonul ”Medicină de urgență, situații de urgență și reziliență” este cel de-al șaptelea eveniment din seria de hackathoane organizat de către Centrul de Inovare în Sănătate HIVE, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Acest demers a început la nivel local, având ca participanți studenți ai universităților clujene, ulterior fiind focusat pe experți din toată România, dar și din străinătate.

Evenimentul este desfășurat online, pe platforma DISCORD și pe Zoom astfel încât atât participanții, cât și mentorii, să aibă posibilitatea de a se conecta de la distanță, indiferent de locația în care se află. Participanții la hackathon formează  echipe de 2-6 membri și lucrează  sub îndrumarea celor 11 mentori cu experiență extensiva în domeniul medicinei de urgență, situațiilor de urgență și IT. Lista mentorilor și membrii juriului pot fi consultați pe pagina evenimentului: https://hive.publichealth.ro/hackathon-medicina-de-urgenta-situatii-de-urgenta-si-rezilienta/.

Temele abordate în cadrul evenimentului sunt: îmbunătățirea sistemului de urgențe, facilitarea răspunsului în situații de criză și monitorizarea grupurilor vulnerabile. Provocarile identificate de beneficiari pot fi consultate aici- https://hive.publichealth.ro/hackathon-medicina-de-urgenta-situatii-de-urgenta-si-rezilienta/.