Junior Achievement anunță lansarea în România a proiectului internațional Pre-Accelerator in Digital Health, AI & Robotics.

Proiectul urmărește stimularea spiritului antreprenorial în cadrul facultăților de medicină, farmacie și cu profil tehnic – medical din România, precum și crearea de oportunități de cercetare pentru profesori și studenți, pentru a accelera schimbarea în domeniul sănătății și valorificarea eficientă a noilor tehnologii în aria digitalizării, inteligenței artificiale (AI) și a roboticii medicale.

Rolul unui pre-accelerator este de a oferi cadrul necesar pentru formarea antreprenorială, prin training, mentorat și networking cu potențiali colaboratori și sponsori, pentru proiecte de cercetare și inovare, precum și întreaga activitate pregătitoare necesară unui proiect pentru a trece în fazele următoare de implementare.

Acest model este axat pe promovarea inițiativelor de cercetare, inovare și a start-up-urilor care își propun găsirea unor soluții pentru a accelera schimbarea și inovația în domeniul sănătății și asistenței medicale folosind tehnologia și AI. La nivel național, pre-acceleratorul va facilita parteneriatul între echipele de studenți și profesori din facultățile cu profil medical și tehnic-medical din România și va crea cadrul necesar identificării rapide a oportunităților de dezvoltare și susținere a celor mai avansate proiecte.

Ștefania Popp, CEO Junior Achievement România, a menționat câteva aspecte practice legate de modul de derulare a proiectului: „Pre-acceleratorul aduce o componentă educaționala colaborativă care permite o schimbare mai rapidă , către digitalizare, folosirea aplicațiilor de inteligență artificială și robotică, generând intr-un timp mai scurt soluții practice fezabile. Proiectul include un training bazat pe metodologia Lean, componente de facilitare a procesului de trecere de la idee la prototip, de valorificare a cercetării in colaborare cu mediul economic și de găsire a soluțiilor în respect cu beneficiarul și nevoile lui, conținut destinat profesorilor și studenților. Echipele de lucru multifuncționale, multidisciplinare vor reuni studenții și organizațiile implicate, facilitând schimbul de experiență și coordonarea mai simplă a proiectelor”.

Acest nou proiect din Romania se bazează pe o primă colaborare de succes dintre Junior Achievement Bulgaria și Novartis, în proiectarea politicilor și dezvoltarea ecosistemelor prin Digital Health & Innovation Cluster Bulgaria. Proiectul actual continuă să exploreze oportunitățile pentru o dezvoltare ulterioară, pentru a stabili un HUB regional pre-accelerator și pentru a genera parteneriate cu întreprinderile locale, investitori cu impact social și guvern, după modelul Centrului European de Educație Antreprenorială.

Proiectul pilot se va derula pe o perioadă de șase luni și va include toate centrele universitare interesate în dezvoltarea pre-acceleratorului și facilitarea transformării ideilor de cercetare în start-up-uri cu implementare imediată în practica medicală.