Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a organizat, pe 24 mai, o conferinţă online dedicată înregistrării primei promoţii de absolvenţi ai programului postuniversitar „Antreprenoriat în Blockchain”, care este unic la nivelul instituţiilor de învăţământ superior din România.

Programul „Antreprenoriat în Blockchain” se derulează pe parcursul a trei luni, iar vorbitorii din cadrul conferinţei online au remarcat faptul că o astfel de specializare nu putea fi inclusă într-un parcurs de licenţă sau de masterat, întrucât informaţiile se schimbă rapid, în domeniu.

„UVT se află într-un proces permanent de adaptare, ca universitate europeană care explorează noile tendinţe şi tehnologiile viitorului. Am setat o nouă direcţie de studiu şi cercetare şi astfel ne-am poziţionat ca trendsetter în educaţia universitară românească. Am luat în considerare faptul că tehnologia Blockchain devine un spaţiu de cunoaştere şi cercetare atractiv pentru instituţiile publice europene, dar şi pentru cele române, ceea ce ne-a determinat să iniţiem acest nou program de studii. Se pare că am venit în întâmpinarea unor aşteptări concrete, din economia reală, cursanţii, acum absolvenţi ai acestui nou program, provenind din multe domenii şi sectoare economice, din mai multe zone ale ţării, mai ales din companii şi organizaţii care sunt orientate către inovare şi formare permanentă, indicând nivelul deosebit de înalt al utilităţii acestui proiect inovativ”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Noul program de studii postuniversitare „Antreprenoriat în Blockchain” a debutat în acest an, fiind primul astfel de program din ţară dedicat tehnologiei Blockchain, fiind derulat cu sprijinul unor specialişti în domeniu de la UVT, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea „Ioan Slavici” Timişoara, precum şi de la companii şi instituţii naţionale şi internaţionale (Banca Naţională a României, Startup Transilvania – Center for Entrepreneurship and Innovation Cluj-Napoca, Restart Energy Timişoara, Akasha Elveţia).

Webinarul desfăşurat luni a adus împreună absolvenţi ai programului postuniversitar, specialişti din mediul de afaceri sau administraţie care implementează tehnologii Blockchain, factori de decizie din cadrul UVT şi lectori ai programului, pentru a realiza o analiză retrospectivă şi pentru a identifica idei în vederea pregătirii următoarelor serii.

Comisia Europeană apreciază că tehnologia Blockchain va juca un rol cheie în stimularea inovaţiei în multiple sectoare şi în creşterea unei economii digitale incluzive, sigure şi democratice. De asemenea, este de remarcat faptul că Blockchain-ul este în topul celor mai căutate specializări la nivel internaţional, alături de Cloud Computing, Inteligenţă Artificială, Big Data, Machine Learning, Robotică.

O nouă serie de înscrieri începe în iunie 2021, cursurile urmând a se desfăşura în al treilea trimestru al anului 2021, adresându-se antreprenorilor şi specialiştilor din domenii diverse, experţi din domeniile financiar, bancar, juridic, din sectorul jurnalismului sau al software-ului, ori studenţilor de la programele de studii universitare de masterat şi doctorat.

Certificatul de atestare a competenţelor profesionale de care vor beneficia absolvenţii acestui program postuniversitar va fi înregistrat şi pe Blockchain. AGERPRES