La începutul acestui an, Institutul de Excelență în Antreprenoriat  (idEA) a lansat RAU Accel, primul accelerator de business universitar din România, în cadrul Universității Româno-Americane, acesta fiind urmat de încă două astfel de acceleratoare, USH Accel și UMFCD Accel, destinate studenților Universității Spiru Haret și Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

500 de startup-uri formate din studenții acestor 3 universități au aplicat pentru programe. 30 din cele 500 de startup-uri aplicante la acceleratoarele universitare organizate de IdEA – Institutul de Excelență în Antreprenoriat, au ajuns in finală.

La începutul lunii iunie, Institutul de Excelență în Antreprenoriat (IdEA) a organizat trei evenimente de tipul Demo Day, în cadrul celor trei acceleratoare universitare, RAU Accel, UMFCD Accel și USH Accel. Evenimentele au marcat finalizarea programului primelor cohorte din cadrul fiecărei universitate parteneră, Universitatea Româno-Americană, Universitatea Spiru Haret și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

,,După lansarea RAU Accel, USH Accel și UMFCD Accel, am primit aproape 500 de înregistrări care ne-au dovedit că studenții sunt implicați și își doresc să învețe cât mai mult, ceea ce a fost uimitor. Trei luni mai târziu, după ce au lucrat din greu la ideea lor de business, am ajuns la evenimentele finale cu 30 de tineri antreprenori. Drumul nu a fost ușor, dar au reușit să jongleze cu Universitatea, munca și o nouă afacere”, spune Diana Ciobanete, Vice-Președinte IdEA – Institutul de Excelență în Antreprenoriat.

Câștigătorii RAU Accel:

Locul 1: HomeGym produce echipament fitness pentru acasă. Misiunea lor este să ajute oamenii să ducă vieți mai sănătoase și să fie mai fit.

Locul 2: WaB Aero furnizează servicii de echilibru și centraj care sunt critice pentru siguranța zborurilor. Soluțiile lor specializate pentru încărcarea dinamică a aeronavelor rezolvă multe probleme din industrie și reduce considerabil costurile. Își propun ca în viitor să construiască un sistem de management al flotei cu ajutorul căruia fiecare operator aerian să aibă libertate și flexibilitate!

Locul 3: The devil wears vintage transformă haine vintage în produse noi prin upcycling. Scopul lor este să promoveze sustenabilitatea și moda circulară folosind materialele care deja există.

Câștigătorii UMFCD Accel sunt:

Locul 1: MedBox îmbină un desgin modern cu o tehnologie avansată și oferă o soluție rapidă și ușoară pentru oamenii care vor să arunce medicamentele expirate sau inutilizabile. Dotat cu un software de recunoaștere inteligentă a medicamentelor și sincronizat cu o aplicație mobilă, MedBox propune o rezolvare eficientă pentru problema stringentă reprezentată de poluarea farmaceutică.

Locul 2: SteppedECH dezvoltă un set de cârje care pot rămâne în poziție verticală în momentul în care sunt lăsate din mână. Acestea vor folosi un giroscop și senzori pentru a detecta momentul în care nu mai sunt în contact cu mâna utilizatorului.

Locul 3: DigiPain este o soluție digitală sigură și non-invazivă. Șoseta inteligentă se bazează pe pricipiul reflexoterapiei, magnetoterapiei și telemedicinei. Utilizată ca un tratament adjuvant pentru persoanele care suferă de dureri fizice, DigiPain va optimiza schema terapeutică.

Câștigătorii USH Accel sunt:

Locul 1: Travel to Desk este o platformă online ce vine în suportul comunităților de work from home dar și a freelancerilor prin prezentarea unor locații dedicate de lucrat remote împărțite pe categorii cum ar fi villas, private homes sau wonderlands. Travel to Desk crează o noua piață pentru persoanele private, dar și lanțurile de pensiuni sau hoteluri. Misiunea Travel To Desk este de a deveni o platformă de beneficii pentru angajații companiilor dar și a freelancerilor promovând turismul intern.

Locul 2: Imaginația nu are limite și Cartonel vine să dovedească acest lucru cu o serie de proiecte educative. Cartonel este o platformă online cu vânzare de produse din carton, pachete predefinite și toate accesoriile necesare pentru a da viața ideilor voastre.

Locul 3: LearnySelf are misiunea de a oferi “pastile” de învățare care să conducă către o mai bună înțelegere a conceptelor din spatele dezvoltării personale. Oferă suport prin sesiuni de coaching, consultanță psihologică, consiliere sau mentoring atât persoanelor interesate cât și companiilor.

Programele de accelerare universitare au oferit o curriculă modernă, mentori, experți și investitori din diferite domenii de business cu scopul de a ajuta tinerii să aibă cea mai bună primă experiență în antreprenoriat. Creatorul acestor programe, Institutul de Excelență în Antreprenoriat (idEA), înființat în 2020 de o echipă cu vastă experiență în programe de accelerare a startup-urilor dar și în investiții, este un ONG dedicat zonei antreprenoriale care are ca scop educarea, promovarea și facilitarea accesului la finanțare a startup-urilor din România.