Un grup de 25 de elevi au participat timp de două săptămâni, între 26 iulie şi 8 august, la şcoala de vară EduSmart a Universităţii Oradea, având ca director de proiect pe însuşi rectorul instituţiei, Constantin Bungău.

„Ideea acestui proiect a pornit de la nevoia ca elevii să înţeleagă o viitoare pregătire inginerească la Universitatea din Oradea, pentru că proiectul se adresează specializărilor tehnice. Prin trei vacanţe de vară, începând de acum doi ani, ne-am propus să facem cunoscute infrastructura, mediul academic şi, desigur, să primească informaţii despre ce înseamnă azi profesia de inginer. Misiunea Şcolii de vară urmăreşte familiarizarea elevilor interesaţi de o meserie inginerească. Elevii au fost foarte interesaţi de vizitele pe care le-am organizat pentru ei în câteva companii din oraş”, a declarat rectorul Constantin Bungău.

EduSmart este un program dedicat elevilor interesaţi de ştiinţele inginereşti: Inginerie Energetică şi Management Industrial, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Construcţii, Cadastru şi Protecţia mediului.

Pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei, participanţii au fost prezenţi fizic la toate activităţile şcolii de vară, fiind cazaţi în căminele Universităţii din Oradea.

În cele două săptămâni, elevii au vizitat toate cele cinci facultăţi cu profil tehnic ale Universităţii din Oradea.

Conform elevilor, vizitele cele mai interesante au fost cele făcute la laboratorul de robotică, laboratorul de calculatoare şi tehnologia informaţiei sau în cel de electronică şi telecomunicaţii.

Viitorii posibili ingineri au vizitat mai multe companii orădene, firme interesate ca, peste câţiva ani, să le ofere un loc de muncă.

Elevii au avut parte şi de activităţi recreative: baschet, tenis de masă, kangoo jumps ori o inedită competiţie de înot, desfăşurată într-un bazin încălzit cu energie solară.

În acelaşi comunicat de presă se precizează spre finalul „taberei”, concluziile s-au tras în cadrul atelierelor de orientare profesională. Cu acest prilej, mai mulţi participanţi şi-au exprimat dorinţa de a reveni, fie la o altă ediţie a şcolii de vară EduSmart, fie în calitate de studenţi ai Universităţii din Oradea.

Proiectul EduSmart, la prima ediţie, cuprinde trei şcoli de vară şi a demarat în anul 2019, cu pauză în anul pandemic 2020, fiind finanţat integral prin Schema de Granturi pentru Universităţi – ROSE – Programe de vară. AGERPRES