Echipa Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), formată din studenți ai Facultății de Matematică, a fost desemnată câștigătoarea competiției internaționale de Astronomie ,,Andrea Milani Challenge”, secțiunea dedicată deşeurilor spațiale.

Evenimentul, la care au participat studenți și cercetători din întreaga lume, a fost organizat de către Agenția Spațială Europeană (ESA), în parteneriat cu rețeaua europeană STARDUST-Reloaded (an European Innovative Training Network). Competiția, care a avut ca temă domeniul detecției şi monitorizării asteroizilor şi deşeurilor spațiale, a presupus activități de cercetare şi simulare pe parcursul mai multor săptămâni, încheiate joi 16 septembrie 2021 cu prezentarea online a rezultatelor în fața unui juriu internațional.

Echipa UAIC a fost alcătuită din studenții doctoranzi Roberto PAULI (anul II) – coordonatorul echipei, Ana Gabriela AZAMFIREI NADABAICĂ (anul I) şi Alexandru CĂLIMAN, student la master.

Au existat două probleme de provocare, fiecare fiind de natură numerică, pe tema estimării parametrilor fie a deșeurilor spațiale, fie a unui asteroid. Problemele se refereau în principal la matematică, fizică și astrodinamică, informatică și inginerie aerospațială.

ETAPA I: Etapa I a fost deschisă tuturor participanților din lume. echipele au trebuit să rezolve o problemă numerică complexă de estimare a parametrilor fie pentru resturi spațiale, fie pentru asteroizi, într-un interval de timp dat. Soluția la problemă a fost evaluată printr-o singură măsură numerică.

Toate echipele participante au primit un scor (actualizat după fiecare trimitere) în clasamentul Kelvins. Echipele cu cel mai bun punctaj au fost invitate să participe la Atelierul virtual global Stardust-R privind gestionarea traficului spațial și un mediu spațial rezilient din septembrie 2021, unde a avut loc o sesiune specială Andrea Milani Challenge dedicată prezentării și discutării soluțiilor.

ETAPA II: Echipele formate numai din studenți au participat la etapa a II-a a competiției, conducând, de asemenea, la participarea la sesiunea specială Andrea Milani Challenge din cadrul Atelierului virtual global Stardust-R privind managementul traficului spațial și mediul spațial rezilient. Cele mai bune 3 echipe de studenți pentru fiecare competiție au fost invitate să își prezinte abordarea în fața unui grup de experți în cadrul atelierului. La ceremonia de închidere a conferinței a fost anunțat un câștigător pentru fiecare categorie, pe baza abordării tehnice și a inovației în rezolvarea provocării.