Swisspod, startup-ul elvețian fondat de românul Denis Tudor, care lucrează pentru crearea unui sistem de transport ultrarapid Hyperloop, a anunțat lansarea primului sit de testare pentru tehnologie din Europa.

Swisspod a fost fondat de Denis Tudor și Cyril Denereaz și este o companie elvețiană. Tehnologia dezvoltată de aceștia a fost premiată și la SpaceX Hyperloop Competition și practic este o soluție pentru sistemul de transport propus și de către Elon Musk: tuneluri unde se va merge cu viteze foarte mari. Conform companiei, sistemul hyperloop de la Swisspod va putea transporta pasagerii, dar și marfa, de la Geneva la Zurich în doar 17 minute și de la New York la Washingon în 30 de minute, chiar mai rapid decât un avion și cu o amprentă de carbon asupra planetei mult mai mică.

Swisspod împreună cu Swiss Federal Institute of Technoloogy din Lausanne au lucrat la dezvoltarea unui sistem de testare operațional pentru astfel de soluțăii de transport. Aici vor face mai multe experimente care vor valida datele teoretice. E primul astfel de sit de testare din Europa. Este vorba de un  tunel circular care simulează un traseu infinit Hyperloop și poate avea diferite condiții de presiune, viteză sau traiectorii.

„Această colaborare reprezintă o oportunitate excelentă pentru Swisspod pentru a-și uni forțele cu colegii de talie mondială de la EPFL. Aducem în acest proiect o bună înțelegere a afacerii și inginerie de înaltă calitate pentru a dezvolta o soluție eficientă care va fi introdusă pe piață în patru până la cinci ani”, a declarat Denis Tudor, CEO și cofondator al Swisspod.

Swisspod este o companie de transport elvețiană care vrea să construiască soluții pe baza tehnologiilor de tip Hyperloop. Practic, se vor folosi soluții de transport rapide și eficiente cu mediul. Deși momentan e încă într-o fază incipientă, proiectul a prins tracțiune și are deja și investitori, inclusiv din România.

Hyperloop este o soluție de transport bazată pe capsule care ating viteze supersonice (1.200 km/h), cu emisii reduse de CO2 și consum de energie mult mai mic faţă de cele patru metode de transport tradiţional, respectiv naval, rutier, feroviar şi aerian. Fondul de investiţii Something Big, înfiinţat la Cluj sub conducerea lui Alex Rus, a investit în compania elveţiană de Hyperloop Swisspod.

Prima activitate de cercetare ce se va desfășura va fi întreprinsă în cadrul proiectului LIMITLESS, care își propune dezvoltarea și validarea unui nou motor cu inducție liniară (LIM). Acest motor este o parte cheie a sistemului de propulsie Hyperloop. În scopul acestui proiect, Swisspod și EPFL își unesc forțele cu HEIG-VD, Școala de Inginerie și Management din Cantonul Vaud, Elveția.