Eleve din toată țara s-au înscris în competiția pentru fete Technovation.În cadrul acestui eveniment ele dezvoltă aplicații de mobil menite să ajute comunitățile care au nevoie să rezolve probleme pe care mulți dintre noi le întâlnim zi de zi. Cu ajutorul cunoștințelor de programare și dorinței de a transforma lumea din jurul lor într-un loc mai bun, fete cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani oferă soluții inovatoare sub forma unor aplicații pentru mobil.

Technovation, competiția pentru fete pasionate de tehnologie

Elevele din România participă la competiția internațională Technovation. Aici au oportunitatea să își dezvolte abilitățile și să devină viitoare antreprenoare și lideri în domeniul IT. Cu sprijinul Asociației Adfaber, fetele pornesc încrezătoare în această competiție și au ocazia să se remarce prin acțiunile lor înainte de a termina școala.

Programul Technovation nu doar încurajează fetele să își construiască o carieră în domenii în care cunoștințele despre tehnologie, știință sau matematică sunt necesare, dar și le îndeamnă să folosească abilitățile pe care le au pentru a ajuta oamenii din jur. Temele competiției Technovation sunt sărăcie, pace, egalitate, educație, mediu, sănătate. Fetele dezvoltă aplicații de mobil prin care oferă soluții pentru aceste teme, iar echipele alese sunt premiate la nivel internațional, dar și național prin Asociația Adfaber și sponsorii care își doresc să le susțină.

În calitate de sponsori naționali, Adobe și Fitbit au ales să premieze două idei de aplicații dezvoltate anul acesta.

Adobe premiază echipa Safety in numbers pentru aplicația Safe Walk. Cu ajutorul aplicației, 5 eleve își propun să ajute fetele și femeile aflate în pericol pe stradă, hărțuite verbal sau chiar fizic. Aplicația funcționează inițial ca o alarmă, menită să sperie agresorul. Dacă agresorul continuă să hărțuiască victima și oprește forțat aplicația folosind butonul „STOP” (care este un buton fals), aplicația transmite locația, dar și live audio și video către prietenii utilizatorului.

„Technovation a fost prima noastră experiență în domeniul IT, domeniu în care majoritatea membrilor echipei dorim să excelăm pe viitor. Până acum, a fost o competiție plină de descoperiri, muncă, dar și distracție. Ne-am înscris cu mult entuziasm care doar a crescut odată cu apropierea deadline-ului. În acest timp am învățat, alături de mentorul nostru, cum să construim, de la zero, o aplicație folosind platformele Thunkable și Firebase, cum să ne organizăm timpul și cum să ne împărțim atribuțiile în așa fel încât să avem o colaborare cât mai plăcută și eficientă. Într-adevăr, am întâmpinat diverse provocări pe parcurs, dar acestea doar au facilitat comunicarea echipei și transpunerea ideilor noastre din teorie în practică, mai exact în cod, astfel dezvoltându-ne gândirea algoritmică. 

Proiectarea aplicației ‘Safe Walk’ ne-a ajutat să ne conectăm cu comunitatea noastră privind problema identificată și, într-un final, să îi găsim și creăm o soluție funcțională”, au transmis fetele din cadrul echipei Safety in numbers.

Echipa susținută de Fitbit este S4G3Tech cu aplicația Minder. Această aplicație este menită să ajute persoanele care suferă de demență, punând la dispoziție exerciții de memorie. Elevele își propun să ofere pacienților posibilitatea de a folosi o aplicație în limba română pentru a-i ajuta să asocieze chipul persoanelor dragi cu numele acestora și pentru a le prezenta tutoriale despre sarcini zilnice simple.

,,Perioada actuală ne-a învățat importanța legăturilor interumane și ne-a arătat cât de repede se pot pierde. Astfel, trăind într-o comunitate apatică, am decis că trebuie să ne amintim să ne pese. Așa a luat naștere aplicația noastră, Minder, care este special concepută pentru persoanele care suferă de Alzheimer sau alte tipuri de demență. 

Technovation este una dintre puținele competiții desfășurate în România care te provoacă să te dezvolți în domenii precum comunicare, IT, antreprenoriat și chiar design, reprezentând oportunitatea perfectă pentru noi, ca și echipă, de a evolua. Am pornit pe acest drum cu puțină experiență, dar cu sprijinul mentorilor și mânate de ambiție, am reușit să dobândim o multitudine de abilități și să facem față provocărilor. Acesta nu este sfârșitul drumului nostru, ci doar începutul”, este de părere echipa S4G3Tech.